Malarstwo ścienne w salonie fryzjerskim
Wrzesień 17, 2016

Malowanie ściany 3D

Malowanie obrazu 3D, uliczka w perspektywie

Malowanie 3D na klatce schodowej

Uliczka w perspektywie, malowanie obrazu z głębią 3D,

Ul. Ku Farze w Lublinie

Malowanie ściany 3D, uliczka w perspektywie, obraz w czarno-bieli (mono-chromatyczny) namalowany na klatce schodowej. Obraz przedstawia wejście na ulicę Ku Farze w Lublinie. Malowidło powstało we Wrocławiu namalowane techniką natryskową za pomocą aerografu. Obraz został przemalowany ze zdjęcia znajdującego się obok. Zdjęcie zrobione w nocy, na zdjęciu bramę oświetla latarnia rzucając klimatyczny cień na sufit. Tworzy to ciekawy klimat. Cień rozchodzi się po suficie przypominając nogi pająka. Mamy tu do czynienia z perspektywą linearną. Punkt oczny znajduje w centralnej części malowidła, tworząc optyczną głębię obrazu. Grafika jest podzielona na klika planów. Pierwszy plan to wejście do bramy oraz brukowana uliczka, drugim planem jest środek bramy i latarnia rzucająca cień, trzecim planem jest dalsza część uliczki znajdująca się poza bramą. Ostatni plan jest najciemniejszy, nie ma tam mocnego źródła światła. Głównym źródłem światła w obrazie jest latarnia która daje punktowe lekko rozproszone światło ew centralnej części. Mural posiada dość mocne kontrasty. Głównym środkiem ekspresji w obrazie są efekty światłocienie i kontrasty które tworzą tajemniczy nastrój. Z malowidła emanuje spokój, kompozycja jest statyczna bez dynamiki ruchu. Zapraszam do obejrzenia zdjęć poniżej.

 

Malowanie ściany 3D na klatce schodowej

Malowanie ściany 3D odbyło się na klatce schodowej. Malowidło ma za zadanie wizualnie powiększyć niedużą przestrzeń na klatce schodowej. Wykorzystana w tym malowidle perspektywa linearna daje złudzenie głębi, wyraźnie widać tu pierwszy, drugi i dalszy plan. Patrząc na malowidło zbiegającej się uliczki do punktu zbiegu, odbiorca ma wrażenie dali. Kolorystyka obrazu jest w czarno-bieli.  Kompozycja tej pracy jest statyczna, nie obserwujemy tu żadnego ruchu. Mimo dużej wielkości mural powiększa przedpokój, zrobiło się bardziej przytulnie ale zarazem ciemniej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót